
Från VLT debatt 2022-06-20
Svar på ”Hyresrätten som boendeform attraherar och ska attrahera”, VLT den 14 juni.
Hans Eklund, ordförande i Hyresgästföreningen Region Aros-Gävle, vidhåller frenetiskt att bruksvärdesreglerna och det kollektiva hyresförhandlingssystemet är garantin för att hyresboendet ska vara attraktivt. Han kopplar också samman statens och kommunernas bostadssociala ansvar med just hyresrätten. Båda dessa slutsatser är enligt min mening ett felaktigt synsätt. Vill därför avsluta den här debatten med följande inpass.
Hyresrätten är en av tre förekommande boendeformer här i landet. Hyresrätten utgör ungefär 30 procent av den totala bostadsmarknaden. Det är bara hyresrätten som är prisreglerad enligt lag. De övriga boendeformerna existerar helt på marknadens villkor. Det är i den miljön också hyreslägenheter ska produceras och förvaltas.
Prisregleringen och det kollektiva hyresförhandlingssystemet har enligt en rad utredningar och rapporter hämmat hyresrätten dels i marknadsandelar av den totala nyproduktionen av bostäder de senaste 20 åren och dels i utbudets mångfald. Det är andra än konsumenterna av dessa bostäder som har satt ramarna för såväl hur de ska utformas och hur mycket det ska kosta vilket är det fundamentala felet med det här systemet.
Hyresregleringen har bevisligen inte fungerat på ett för samhället och många konsumenters bästa. Segregering och utanförskap präglar många stora bostadsområden där bostäder är producerade och upplåtna ”för den breda massan av hyresgäster” som Hans Eklund från Hyresgästföreningen uttrycker i sin artikel.
Självklart ska stat och kommuner, det vill säga vi skattebetalare, solidariskt sörja för det bostadssociala ansvaret. Det bör dock inte ske genom att en hel bostadssektor, som motsvarar cirka 30 procent av hela bostadsmarknaden, ska prissättas utifrån ett socialpolitiskt perspektiv.
Det är heller inte rimligt att en intresseorganisation ska bevaka och styra såväl prissättning som utformning av hyressektorns utveckling efter en eller flera kollektivistiska modeller som sker över bostadskonsumenternas och bostadsföretagens huvuden.
Hyresrätten omgärdas i dag med ett lapptäcke av lagar och regler som på ett osunt sätt bromsar branschens utveckling och tillgången på hyresbostäder. Det är dags att avreglera och förenkla och därmed skapa sunda förutsägbara spelregler för både bostadsföretag och hyresgäster.
Hans Johnson