
Fortsätter mitt debatterande om en friare och marknadsanpassad prissättning för hyreslägenheter
Ur VLT debatt 2022-05-28
Kommentar på inlägget ”Marknadspriser är ingen lösning på problemet”, VLT den 18 maj.
Inte alldeles oväntat försvarar Hans Eklund såväl hyresregleringen som det kollektiva hyresförhandlingssystemet för landets hyreslägenheter. Hans Eklund är ordförande för Hyresgästföreningen Region Aros Gävle som tillsammans med landets övriga hyresgästföreningar bygger en stor del av sin ekonomiska grund på arvode från de årliga hyresförhandlingarna.
Hans Eklund menar i sitt svar att det inte finns någon hyresreglering, att det inte heller funnits på 50 år. Vad vi däremot har skriver Eklund ”är ett lagstadgat system med kollektivt förhandlade hyror där hyrorna baseras på lägenhetens värde för hyresgästen”. Man kan undra vari skillnaden ligger mellan Eklunds beskrivning av ”systemet” och en hyresreglering? Enligt min uppfattning är varje lag eller system som ingriper över vad som avtalas mellan två parter en reglering.
Som jag tidigare nämnt är 70 procent av bostadsmarknaden fri från prisregleringar medan resterande 30 procenten är bostäder som upplåts som hyresrätt. Eklund menar i sitt svar, som mera liknar ett socialpolitiskt inlägg, att utgångspunkten för rätten att bo i en hyreslägenhet företrädesvis är till för de som inte har råd att bo på annat sätt. Därför måste hela sektorn vara satt under ett särskilt skyddssystem som inte gäller övriga boendeformer. Det här är en sorglig syn på en bekväm upplåtelseform som passar alla människor som under hela eller delar av livet inte vill binda upp sig i ett ägande av sin bostad.
Eklund väljer också att blunda för att en mängd utredningar och rapporter pekar på att hyresregleringen, eller ”systemet” om man så vill, har hämmat tillgången på hyreslägenheter över tid. Jag menar att ingen annan än hyresgästen till en lägenhet vet värdet på sin bostad. Att Hyresgästföreningens eller Fastighetsägarnas förhandlingstjänstemän skulle känna hyresgästens värdering av hans bostad bättre faller på sin orimlighet.
Att hyresvärdar skulle börja prisa ut sina hyresgäster från ”hus och hem” om man införde ett marknadsanpassat hyressystem är bara sliten retorik som ytterligare späder på tesen om att hyreslägenheter bara är till för såna som inte har råd att köpa sin bostad. Kontraproduktivt om man vill vara med och utveckla hyresboendet utifrån hyresgästernas preferenser. Det skulle givetvis finnas en skyddslagstiftning som förhindrar obefogade uppsägningar, såna förslag finns ett flertal av som har presenterats över tiden.
Nej låt hyresrätten leva på sina egna marknadsmeriter och stötta resurssvaga hushåll till bästa möjliga boende för dem. Blanda inte ihop hyresrätter och social bostadspolitik!
Hans Johnson